Mitä rakkaus tekisi?

Edellisessä postauksessa kuvailtiin polyamorian kauniita ihanteita. Hyvistä tarkoitusperistä huolimatta polysuhteissakin on ongelmakohtansa. 

Ajankäyttö on yksi haaste. Kuinka jakaa aika rakkaidensa ja niihin liittyvien ihmissuhdeverkostojen kesken? Varsinkin ruuhkavuosien keskellä ihan jo yhdessä suhteessa olevat tarvitsisivat vuorokauteensa tunnin pari lisää. Toisaalta, juuri ruuhkavuosien pyörityksessä olisi tärkeää huolehtia jaksamisesta. 

Joillekin voimavarana voi olla monisuhteisuus esimerkiksi silloin, kun oma puoliso ei jaksa huomioida toisen aikuisen tarpeita riittävästi. Parisuhteen ulkopuolisen kumppanin luona voi olla paikka, jossa saa levähtää ja voi päästä irti arjesta.

Ylimääräisen ihmisen päästäminen suhteeseen on kuitenkin pelottavaa. Kukapa haluaisi menettää paikkaansa toisen ihmisen tärkeimpänä ja rakkaimpana ihmisenä? Polyamoria ei automaattisesti tee sitä. Moni polyamorikko sanoo, että toiseen rakastuminen ei vähennä rakkautta ensisijaiseen puolisoon. Päin vastoin. 

Mustasukkaisuus on asia, joka kiilaa usein mukaan, jos parisuhde on laajenemassa monisuhteiseksi. Onneksi se on asia, jota voi työstää. On hieno hetki, kun pystyy tuntemaan myötäiloa, eli iloitsemaan puolisonsa ja metamurun onnesta. Metamurulla tarkoitetaan kumppanin toista kumppania. 

Polyamoriassakaan ei vältytä mustasukkaisuudelta. Se, miten asiaa käsitellään, ratkaisee.

Mustasukkaisuus on melko kummallinen juttu. Tuskin olemme mustasukkaisia puolisomme ajankäytöstä, kun hän käy töissä. Sen sijaan jos tiedämme hänen olevan pitämässä hauskaa merkityksellisen ihmisen kanssa, on tunteiden hallinta paljon vaikeampaa. Ulkopuolisuuden tunteen kokeminen haastaa. 

Myös se vaikuttaa, muuttuuko puolison suhtautuminen aikaisempaan kumppaniin uuden ihmisen tullessa kuvioon. Jos oma olo muuttuu epävarmaksi, on mustasukkaisuudelle ja pelolle tilaa. 

Ketä sä aattelet -biisissä vellotaan mustasukkaisuuden synkissä aalloissa.

Kirjassa Kahta kauniimmin ohjataan mustasukkaisuuden voittamiseen viiden vaiheen kautta:

1) Hyväksy tunteesi 2) Erottele mustasukkaisuuden laukaisevat tekijät sen varsinaisista syistä 3) Opettele ymmärtämään tunteitasi 4) Puhu tunteistasi ja peloistasi avoimesti ja suoraan 5) Harjoittele itsevarmuutta.

Edellä mainittuja ohjeita ei valitettavasti ole ihan yhtä helppoa noudattaa kuin vaikkapa kahvinkeiton ohjeita: 1) Poista vanha suodatinpussi 2) Laita tilalle uusi 3) Mittaa oikea määrä kahvipuruja 4) Lisää vesi 5) Käynnistä kahvinkeitin.

Vaikka ei olisi lähtökohtaisesti mustasukkaista tyyppiä, vaaditaan aikaa, tunteiden käsittelyä ja itsetutkiskelua matkalla mustasukkaisuudesta myötäiloon. Myötäilon löytämistä voi helpottaa, jos itse rakastaa polyamorisesti. Kokemuksen kautta ymmärtää, että toiseen rakastumisen ei tarvitse tarkoittaa rakkauden kuolemista aikaisemmassa suhteessa.

16.4.2021 julkaistavassa Triadissa päähenkilön Saana kokee tämän. Yllä olevassa Ketä sä aattelet -kappaleessa hän on mustasukkainen miehestään, mutta alla olevassa biisissä äänensävy on täysin eri, kun hän itse ymmärtää, että rakkauden ei tarvitse rajoittua yhteen henkilöön.

Saana saa oivalluksen, joka kantaa hänet vaikeiden, mustasukkaisuuden sävyttämien hetkien yli. Saana pysähtyy miettimään:

Mitä rakkaus tekisi?

Se on hyvä kysymys, johon on usein helppo vastata. Jos haastaa itseään, voi ajan kanssa pystyä jopa elämään vastauksensa mukaisesti. Aina ongelmana ei välttämättä ole edes mustasukkaisuus, vaan enemmän asenne ja se mihin on totuttu. Esim. Mitä se on sinulta pois, jos puolisosi lähtee toisen kanssa matkalle, jolle et ollut tulossakaan? Tällaisia reissuja voivat olla mm. työmatkat ja omat lomat. Mitä se on sinulta pois, jos joku toinen antaa puolisollesi huomiota, kun sinä et jaksa? Mitä se on sinulta pois, jos puolisosi menee toisen kanssa teatteriin, jonne sinä et välitä mennä? 

Love,
Anni M. 

Lähteet: Franklin Veaux & Eve Rickert: Kahta kauniimmin, Anni M. Love: Triadi 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *