V, N, W – Polyamoristen suhteiden aakkosia

Polygamia, avoimet suhteet ja polyamoria ovat eri asioita

Polygamia-termiä käytetään joskus avoimista suhteista tai monisuhteista, jota kutsutaan sanalla polyamoria. Kaikista kolmesta on kuitenkin hyvä puhua erillisinä asioita. 

Polygamialla on useita eri muotoja: Polygyniassa miehellä on useita vaimoja, polyandriassa puolestaan naisella useita miehiä. Ryhmäavioliitoissa enemmän kuin yksi mies ja yksi nainen elävät avioliittomaisesti vastuut jakaen. Osana suhdekokonaisuutta saattaa olla laillisesti vihitty pari.

Polygamia ei ole Suomessa laillisesti mahdollista. Aihe on tabu, joten sitä on tutkittu vähän. Sitä kuitenkin esiintyy Suomen islamilaisen neuvoston arvion mukaan 100-200 moniavioisessa muslimiperheessä, jotka ovat solmineet polygamiset liittonsa ennen Suomeen muuttamista. 

Afrikasta ja Aasiasta löytyy kymmeniä maita, joissa moniavioisuudella on laillinen asema. Joissain maissa, kuten Intiassa, Malediiveilla ja Filippiineillä polygamia on sallittua vain muslimeille erityislainsäädännön kautta.

Entisen Neuvostoliiton alueella ja joissain Afrikan maissa polygamia on laitonta, mutta käytäntö ei ole rikollista. Pohjois-, väli- ja etelä-Amerikassa käytäntö on laitonta ja rikollista. 

Eri uskonnot suhtautuvat polygamiaan eri tavoin. Kaukana historiassa niin hindulaisuudessa, kristinuskossa, mormoneilla, juutalaisuudessa kuin islamilaisuudessa on mainintoja moniavioiduusesta. Nykyisin vain islamilaisuudessa hyväksytään polygamia, mutta sen esiintyvyys niin laillisesti kuin käytännössä vaihtelee suhteellisen yleisestä lähes olemattomaan. 

Todellista elämää helpommin polygamiaan voi törmätä kirjallisuuden ja viihteen parissa. Suomessakin on esitetty polygamiasta kertova Big Love -sarja. Siinä mormonimies elää Utahissa kolmen vaimon ja perheen kanssa. Sarjaa tehtii viisi tuotantokautta vuosina 2006-2011. 

Avoimet suhteet

Avoimissa suhteissa kumppanit saattavat vaihtua tiuhaan ja seksi on pääasia. Pariskunta päättää suhteen avaamisesta yhdessä, jotta ei olla pettämisen puolella. Usein ehtona on, että tunteet parisuhteen ulkopuolisiin ei ole sallittuja. Monet sopivat, että toisen kavereiden kanssa ei olla. Usein siitä, mitä on jonkun toisen kanssa tehty, vaietaan. Sillä turvataan myös parisuhteen ulkopuolisen henkilön yksityiselämää. 

Ei ole harvinaista, että deittisovellukseen kirjautumisen jälkeen saa ehdotuksia Fuckbuddyksi (fb, eli vakipanoksi) alkamisesta. Myös käsite Friends With Benefits (fwb, eli ystävät, jotka harrastavat seksiä keskenään) on löytänyt tiensä yhteydenottoihin deittisovelluksissa.

V, N, W – Polyamoristen suhteiden aakkosia

Polyamoriaa voi kutsua ajattelu- ja elämäntavaksi. Jotkut polyt kutsuvat itseään jopa ihmissuhdeanarkisteiksi, sillä suhdemuoto kyseenalaistaa monogamian, jota yhteiskuntamme Suomessa tarjoaa oikeana ja laillisen suhdemuotona. 

Polyamoriassa osapuolet tietävät toisistaan. Useampi kuin kaksi ihmistä voi olla keskenään suhteessa. Polyamorisella henkilöllä voi olla myös toisistaan erillään olevia useita romanttisia ja/tai seksuaalisuhteita. Kirjaimet V, N ja W antavat joitain esimerkkejä siitä, millaisia suhdeverkostot voiva olla.

V ja triangeli ovat triadin, eli kolmisuhteen eri muotoja. V-suhteessa esimerkiksi yhdellä naisella saattaa olla kaksi eri miestä, jotka eivät ole keskenään suhteessa. Triangelissa puolestaan kaikki kolme muodostavat suhdekokonaisuuden.

Aina ei välttämättä ole selkeää, onko kyseessä V- vai triangeli-suhde. Onko kyse V-suhteesta, jos esimerkin kaikki kolme ihmistä viettävät aikaa yhdessä, mutta miehet ovat keskenään vain kavereita, jotka sattuvat rakastamaan samaa naista ja olemaan suhteessa tämän kanssa? Voisi ajatella, että rajan veto on siinä, harrastaako miehet seksiä keskenään. Toisaalta, platonisiakin suhteita on. Entä jos kaikilla kolmella on yhteisiä intiimejä hetkiä, mutta miehet eivät ole kosketuksissa toisiinsa?

N-nelisuhde muodostuu, jos V:n toinen osapuoli aloittaa uuden suhteen, mutta jatkaa osana V:tä. Nelisuhteessa (quadi) myös kaikki osapuolet voivat olla suhteessa keskenään.

Kuvio voi laajeta W:ksi, jossa jo viisi ihmistä muodostaa suhdeverkoston. Vai onko se M? Suhteen määrittäminen virallisin termein ei liene käytännössä keskeisintä, vaan se, että kokonaisuus toimii kaikkia osapuolia tyydyttävällä tavalla. 

Suhdeverkostossa voi olla eri sukupuoli-identiteetin omaavia

Ei tarvitse olla bi tai homo voidakseen olla polyamorinen. Niin V, N- kuin W-suhteetkin voivat olla täysin heteroiden muodostamia. Triangelissa sen sijaan ainakin osa kuvion henkilöistä on bi-seksuaaleja. Homoksi ja lesboksi identifioituvat voivat olla osa kuviota, jossa on bi-identiteetin omaavia tai he voivat muodostaa täysin omat verkostonsa.  

Kaikki lähtee avoimuudesta ja toisten kunnioittamisesta

Polyamoria ei ole pettämistä, sillä suhde muodostetaan vain, jos monisuhteisuuden kaikki osapuolet hyväksyvät sen. Keskeistä on avoimuus, toisten kunnioittaminen ja suhteen laatu. Näiden ihanteiden saavuttaminen ei välttämättä ole helppoa. Seuraavassa postauksessa mietitään joitakin polyamorian haasteita.

Liity sähköpostilistalleni, niin saat tiedon, kun on uutta luettavaa tarjolla! Liittymällä hyväksyt tietosuojaselosteen.

Love,

Anni M.

Lähteet: Wikipedia, Franklin Veaux & Eve Rickert: Kahta kauniimmin, https://yle.fi/uutiset/3-11597023,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *