Suhdepäivitys

Suomalaiset eroavat useimmiten loma-aikojen jälkeen on fakta, joka on otsikoissa usein tähän aikaan vuodesta. Arjessa mennään usein ”läpystä vaihto” -menetelmällä, joten ongelmat voi sivuuttaa kiireen varjolla. Loma-aikoina tahti yleensä hellittää, jolloin ongelmat alkavat nousta pintaan.

Hyvä kommunikaatio on minkä tahansa ihmissuhteen kivijalka, olipa kyse monogamisesta parisuhteesta, triadista, quadista, mono-poly -suhdekuviosta tai laajasta polypallosta. Kahta kauniimmin -kirjassa todetaan: ”Paras mittari ihmissuhteen toimivuudelle on, kuinka toimivasti siinä kommunikoidaan. Joka ikinen asia, josta ei kyetä tai suostuta puhumaan avoimesti vailla pelkoa ja häpeää, nakertaa suhteen perustaa.”

Yksi asia elämässä on varmaa: muutos

Muutosta ei tule edes ajatelleeksi, kun solmitaan suhteita. Kuvitellaan, että samoilla asetuksilla mennään eteenpäin hamaan tulevaisuuteen, kun poistetaan profiilit deittipalveluista, päätetään olla yhdessä, mietitään missä asutaan, sovitaan hankitaanko lapsia ja rakennetaanko talo. 

Elämänkokemukset, ilot ja surut kuitenkin muuttavat meitä. Arvomme saattavat muuttua paljonkin elämän tuomien asioiden myötä. Emme ole enää viiden tai kymmenen vuoden päästä samoja ihmisiä, joita olimme suhteen aloittamisen aikaan. 

Siten suhdemuodosta riippumatta kaikkien olisi hyvä tehdä aika ajoin suhdepäivitys. Mikä suhteessa on hyvää ja sellaista, mikä halutaan pitää? Onko jotain, mitä pitäisi muuttaa? 

Kahta kauniimmin -kirjan kirjailijat jatkavat: ”Polyamoria haastaa ihmiset kommunikoimaan keskenään aivan toisella tasolla kuin muunlaiset ihmissuhdemallit.”

Kun pyytää muutosta puolisolta / puolisoilta, on hyvä muistaa, että se tapahtuu harvoin saman tien. Olipa kyseessä se, että hän laittaisi / he laittaisivat astiat tiskipöydän sijaan pesukoneeseen tai pyyntö avartaa maailmankatsomusta, muutos vaatii halua, jopa tahtotilaa. Ja ennen kaikkea aikaa.

Hei, miten meillä menee?

Monelle tunteista puhuminen on vaikeaa. Varsinkin negatiivisista tunteista puhuminen. Mutta onhan meillä muitakin kommunikointitapoja. Kynä & paperi, sähköposti, Mese, WhatsApp… Sähköisten kanavien etu on, että sama viesti tavoittaa tarvittaessa useamman henkilön yhtä aikaa.

Tyyli suhdepäivityksessä on vapaa. Olipa päivityksen teko sitten kalentereihin sovittu ajankohta tai pikkuhiljaa tapahtuvaa asioiden läpikäyntiä, asioiden ylöskirjaaminen on järkevää. Ajan kuluessa unohdamme, mitä on sanottu ja tilanteen vaatiessa haluammekin unohtaa asioita. Tai yksinkertaisesti muistamme niitä väärin.

Kun säännöistä sopii useampi henkilö keskenään, väärinkäsitysten todennäköisyys kasvaa entisestään. Samoin jälkipyykissä voi tulla ikävää joukkueiden muodostusta, jos yksi muistaa näin ja kaksi muuta muistaa saman asian noin. Mustaa valkoisella, WhatsAppin vihreällä tai Messengerin harmaalla ei niin vaan kumotakaan.

Vertaistuesta parhaat neuvot

Tapahtuipa muutokset itsessämme, puolisoissamme tai suhteissamme, kipuillessamme niiden kanssa on hyvä muistaa vertaistuki ystävien kanssa keskustellen tai keskustelun avaaminen anonyymisti vaikkapa netissä. Polyamoria-sivustolla on kootusti linkkejä mm. yhteisöihin ja käytännön oppaisiin, joista voi saada apua solmujen avaamisessa.

Ammattiapukin on hyvä muistaa. Heidän kanssaan ongelmaksi voi tosin muodostua sama asia kuin kenen tahansa ei-polyamorisen kanssa polyamoriasta keskustellessa: tiedon vähyys tai suoranainen puute. Valitettavan usein terapeuteilla ei ole edes perustietämystä, mitä polyamoria on. Siten heillä ei suoralta kädeltä voi olla myöskään tarjota työkaluja, miten polyamorisen suhteen ongelmia tulisi käsitellä.

Pari hyvää vinkkiä

Kahta kauniimmin -kirjassa annetaan hyviä vinkkejä kommunikoinnin parantamiseksi. Tässä kaksi vinkkiä, joilla pääsee hyvään alkuun:

Käytä suoraa kommunikointia, eli ilmaise mahdollisimman selväsanaisesti ja suoraan juuri se asia, jonka tahdot tulevan kuulluksi ja ymmärretyksi.

Pyydä, älä vaadi.

Minun vinkkini on, että ottakaa asiat ennemmin hyvissä ajoin kuin liian myöhään käsittelyyn. Tätä koetan itsekin oppia elämän muillakin saroilla, kuin vain ihmissuhteisiin liittyen. Saman tien tämän sanottuani ”mietin ääneen”, onko järkeä avata sateenvarjo, jos ei sada? Onko hyödyllistä alkaa kehittämään mahdollisia ukkospilviä suhteen päälle, jos aurinko lämmittää? Kuten säätiedotuskin kertoo, ilmanalat vaihtelevat. Aurinko menee pilven taakse ennemmin tai myöhemmin ja helteisimmänkin kesän jälkeen tulee syyssateet.

Ehkä tässä päästään juuri allakoidun suhdepäivityksen jujuun. Kesken merkkipäiväillallisen ei kannata alkaa kaivelemaan suhteen huonoja puolia, vaan silloin on juhlan aika. Suhdepäivityslounaalla sen sijaan voi tuoda odotetusti kehitysehdotuksensa suhteen muiden osapuolten tietoon. Mikäli sellaisia ei ole, voi lounaalla skoolata palaverin päättyneeksi nopeastikin ja nauttia hyvästä seurasta rauhallisin mielin.

Koska te olette tehneet viimeksi suhdepäivityksen?

Love,

Anni M.

Lähteet: Paula Tiessalo: Parisuhdepäivitys: Uudet säännöt rakkaudelle, Franklin Veaux & Eve Rickert: Kahta kauniimmin

Polyamoria-sivusto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *