Mono-polysuhde osa 1 – Kun polyamoria herää

Tämä blogi on ollut alkutaipaleensa verran tietokirjoittamiseen painottuva kahdesta syystä. Toivon, että polyamoriasta kiinnostunut voisi löytää tietoa ja saada ajateltavaa, ja toisekseen siksi, ettei minulla ole vielä paljoakaan omakohtaisia kokemuksia polyelämästä. Nyt on vuorossa aihe, josta on.

Meidät kasvatetaan Suomessa monogamiksi, eli yksiavioisiksi. Siten polyamoristen tunteiden herääminen voi olla suorastaan järkyttävää. Harvoin puolisot muuttuvat yhtä aikaa monogamisesta polyiksi. Siten jo ensimmäinen askel, ottaa toiseen ihmiseen heränneet tunteet puheeksi, vaatii rohkeutta. 

”Tiesin, että minun pitää ottaa asia puheeksi Kallen kanssa. ”Kalle, mulla ois vähän kerrottavaa. Mä oon ihastunut uuteen työkaveriini, ehkä jopa rakastunut!”. Ei. Ei niin voisi sanoa yhtäkkiä. Entäpä, jos vain toteaisin päättäväisesti ”Samu laitto viestiä ja mä meen nyt chattailemaan hänen kanssaan musiikkihuoneen rauhaan, koska vihdoin mulla on joku, jonka kanssa puhua musiikista! Ja by the way, oon rakastunut siihen henkilöön.”. Ei, ei sekään olisi oikea lähestymistapa. Pystyin kuvittelemaan Kallen ilmeen, kun hän miettisi, että mitä juuri äsken tapahtui, kuuliko hän oikein.”

(Anni M. Love: Triadi)

Polyamorisuuden heräämisen puheeksi ottaminen monogamisessa suhteessa on askel, suorastaan harppaus, jonka ottaminen pelottaa. ”No ihastuksia tulee ja menee.” on todennäköinen vastaus, jonka saa ystävältä, jos avautuu tunteiden heränneen toiseenkin ihmiseen oman puolison lisäksi.

Sitä miettii sitten itsekin. Kannattaako tästä nyt toiselle sanoa mitään? Ehkä tämä menee ohi ihan pian. Pahoittaisin vain hänen mielensä ja aiheuttaisin turhaa draamaa. Vaikka sisänsä ihastuminen, kuin myös rakastuminen, on vasta tunne. Toki kutsumaton vieras monogamiseen suhteeseen. Todennäköistä on, että puoliso järkyttyy, kun polyamoriaan herännyt kertoo asiasta puolisolleen. 

”Ensimmäinen reaktioni oli aito epäily: kuinka monisuhteisuuden voisi saada toimimaan? Mustasukkaisuus, ajan käyttö, sukupuolitaudit. Keksin heti monta syytä, jotka saivat minut tuomitsemaan polyamorian olevan vain tapa paketoida pettäminen kauniiseen pakettiin. ” (Anni M. Love: Triadi)

Suhde polyamorisen ja monogamisen välillä

Mono-poly-suhde on polyamorinen suhde, jossa toinen osapuoli ei halua muita kumppaneita ja saattaa olla monogaaminen identiteetiltään, mutta ei koe ongelmaksi sitä, että toinen on vapaa rakentamaan polysuhteita. (https://polyamoria.fi/tiedostot/polyamoria_sote-alojen_ammattilaisille.pdf)

Mustasukkaisuus, riittämättömyyden tunteet, epäluottamus (vaikkei pettämistä tapahtunutkaan) olivat minunkin avioliitossani puolisoni oikeutettuja reaktioita, kun kerroin polyamorisuuden heränneen minussa. Kun monogamisen avioliiton olisikin yhtäkkiä pitänyt muuttua mono-poly-suhteeksi, oli siinä ainekset kriisiin. Valitettavasti omalla kohdallani muutokseni tuoma myllerrys osoittautui rakkauttamme suuremmaksi ja ajoi osaltaan meidät eroon.

Annoinko toiselle liian vähän aikaa sulatella asiaa? Ehkä, ehkä en. Eron jo tapahduttua ex avautui  minulle, että polyamorisuus oli yllättäen selkiintynyt hänellekin. Yllätyksekseni hän pystyi näkemään itsensä ”sinä toisena miehenä”. Minulle tilanne näyttäytyi toisin. Koin hänen haluavan vain syödä rusinat pullasta, nyt kun aviomiehen vastuut oli otettu hänen hartioiltaan. 

Sellaisiako primäärisuhteen (suhde, jossa vietetään eniten aikaa) ulkopuoliset polyamoriset suhteet ovat? Iloa ilman vastuita? Joskus ehkä niitäkin ja mikäs siinä, jos se sopii kaikille osapuolille. 

Millaisia kokemuksia teillä on, kun monogamia muttuu muuksi?

Love,

Anni M. 

P.s. Kuuntele polyamorista musiikkia, eli TRIADI-albumini, ilmaiseksi Spotifyssä, Youtubessa tai muissa suoratoistopalveluissa.

Jos haluat lukea polyamorisen kirjan, voit ostaa TRIADI-kirjan GF-verkkokaupasta tai Ellibsiltä

P.s. 2 Ota somekanavat sivun alareunasta seurantaan, niin saat tietoa, koska on taas uutta luettavaa.

Lähteet: Anni M. Love: Triadi, https://polyamoria.fi/tiedostot/polyamoria_sote-alojen_ammattilaisille.pdf

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *